Afbeeldingen op mijn website beveiligen tegen hotlinken

Wanneer u een afbeelding op uw website heeft staan, is het mogelijk dat iemand anders deze afbeelding ook gaat gebruiken op zijn eigen website. Wanneer zij dit doen door een verwijzing naar uw website zorgt dit voor meer verkeer naar uw website toe. De afbeelding wordt dan zowel op uw website als op hun website getoond maar staat op uw hostingpakket. U betaalt dan de kosten voor het dataverkeer dat hierdoor wordt verbruikt.

Voorbeeld: U heeft op uw website een afbeelding staan van een hond, deze afbeelding is te bereiken via http://www.domeinnaam.ext/hond.jpg. Nu plaatst iemand in zijn website, de code < img src="http://www.domeinnaam.ext/hond.jpg" /> zodat deze afbeelding wordt getoond op zijn website. Hij hoeft hierdoor de afbeelding zelf niet in zijn hostingpakket te plaatsen.

Het is mogelijk om uw website hiertegen te beveiligen. Upload hiervoor een .htaccess bestand met onderstaande regels erin, of voeg onderstaande regels toe aan uw bestaande .htaccess bestand. Waarbij u domeinnaam.ext vervangt door uw eigen domeinnaam.

# prevent hotlinking of images
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://domeinnaam.ext*$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.domeinnaam.ext*$ [NC]
RewriteRule .*\.(gif|GIF|jpg|JPG|png|PNG)$ - [F]

Deze regels zorgen ervoor dat, wanneer er van een andere website dan uw website afbeeldingen worden gelinkt, deze niet zullen worden getoond.