Veilig omgaan met wachtwoorden

Voor onder andere internetbankieren, e-mailcliënts en FTP Clients heeft u gebruikersnamen en wachtwoorden nodig.
Wanneer u een onveilig wachtwoord gebruikt loopt u de kans dat derden bij uw gegevens kunnen. Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden met speciale karakters, te lang en te moeilijk om te raden of te kraken door mensen en computers.

Het wachtwoord 234h53-53453*&%%GFRFew is bijvoorbeeld niet te makkelijk te onthouden maar wel veilig om te gebruiken.
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites.
Wanneer uw wachtwoord bekend wordt bij derden dan kunnen zij namelijk uw wachtwoord uitproberen op andere websites. Op die manier krijgen onbevoegden in één klap toegang tot verschillende websites of bijvoorbeeld uw e-mail.

Om een wachtwoord te gebruiken en veilig op te slaan zijn er meerdere manieren, hieronder een aantal voorbeelden van programma’s waarmee u dat kan doen.

KeePass is een bekend gratis programma (te downloaden via http://keepass.info) waarin u al uw wachtwoorden versleuteld opslaat.
Om toegang te krijgen tot uw wachtwoorden heeft u 1 wachtwoord nodig wat Keepass opent. Zo kunt u dus moeilijke wachtwoorden gebruiken die u niet makkelijk kunt onthouden, u hoeft namelijk alleen het wachtwoord van Keepass te onthouden. Het programma bevat verder handige functies zoals een wachtwoordgenerator en diverse importeer- en exporteermogelijkheden. Er is ook een draagbare versie van de software
beschikbaar.

Sticky Password is een programma wat 30 dagen gratis getest kan worden voordat u het moet kopen (te downloaden via http://wachtwoordmanager.nl/download). Het is een makkelijk en gebruikersvriendelijk programma om al uw wachtwoorden op een veilige
manier te beheren, bovendien bent u niet browserafhankelijk om automatisch aan te kunnen melden. Sticky Password kan wachtwoorden en favorieten van alle bekende browsers (o.a. Firefox, Chrome, IE) en andere wachtwoord beheer programma's zoals AI RoboForm, KeePass en LastPass importeren.

LastPass (te downloaden via https://lastpass.com) slaat In tegenstelling tot andere wachtwoordmanagers alle informatie online op in een 'virtuele kluis'. Het voordeel hiervan is dat u via elke computer met een internetaansluiting toegang hebt tot de database. Door de 256-bit AESencryptie is de veiligheid gegarandeerd. U kunt er tijdens de installatie voor kiezen om de software te integreren in Firefox en/of Internet Explorer. Eventueel laat u het programma zoeken naar onbeschermde wachtwoorden op de computer. U importeert ze vervolgens gemakkelijk naar uw LastPass-account waarna het de oorspronkelijke gegevens van de computer verwijderd. Nuttig is de functie om automatisch webformulieren in te vullen. Als u de installatie hebt afgerond nestelt er een pictogram in de browser waarmee u zich aanmeldt methet hoofdwachtwoord. Wanneer u tijdens een surfsessie een wachtwoord en gebruikersnaam invult vraagt de tool of het de gebruikersnaam en wachtwoord moet onthouden. De gegevens worden vervolgens gecodeerd opgeslagen in uw online account. Bij een volgend bezoek aan de website voldoet een klik op AutoLogin. LastPass is een bijzonder gebruiksvriendelijk hulpmiddel, waarin alles in het Nederlands duidelijk wordt uitgelegd. Tevens bevat het veel geavanceerde opties voor de veeleisende gebruiker zoals exporteren, backups maken en delen met vrienden.

RoboForm is een gratis programma (te downloaden via http://www.roboform.com) Er is tevens een betaalde versie waarmee u onbeperkt Passcards en identiteiten aanmaakt. Tijdens de installatie van RoboForm bedenkt u direct een hoofdwachtwoord. Na de installatie is het direct actief vanuit het Systeemvak en bevat uw browser een speciale toolbar. Als u naar een website surft met een inlogscherm dan onderschept de software direct de gegevens en slaat ze op in zogeheten 'Passcards'. Er verschijnt dan een pop-up waar u een herkenbare naam typt. Vervolgens logt u via de toolbar in met een enkele muisklik. Verder slaat u overige informatie op in Safenotes zoals activatiesleutels en pincodes. Het gebruik van RoboForm is door de Nederlandstalige interface eenvoudig zodat u snel u weg zult vinden. Standaard zijn de gegevens beschermd door een AES-encryptie maar u kiest ook gemakkelijk een andere versleutelingsmethode zoals Blowfish, RC6, 3-DES of 1-DES. U vindt deze mogelijkheid in uw browser bij RoboForm onder Opties en Beveiliging. Ook een functie om goede wachtwoorden te genereren ontbreekt niet.