Introductie Plesk 11

Plesk is een applicatie die het beheren van webhostingactiviteiten vergemakkelijkt dankzij het webbased-Control Panel en wordt standaard beschikbaar gesteld op uw hostingpakket.

Plesk 11 biedt u onder andere de volgende mogelijkheden:
• File Manager
• FTP users
• Databases
• Aliassen en subdomeinen
• Back-up
• SSL certificaten
• E-mailboxen / spamfilter
• Web Statistics

File Manager
In de file manager kunt u binnen Plesk de mappen-structuur en inhoud beheren van uw website. Het is mogelijk bestanden te uploaden, te verplaatsen of te verwijderen via de file manager.

Een belangrijk aspect van de file manager is dat u de mogelijkheid heeft tot het beheren van de rechten van ieder bestand binnen uw website. Dit is handig tijdens de ontwikkeling van uw website.

Er wordt standaard 1 FTP account aangemaakt bij het creëren van het hosting pakket, u kunt met deze optie meerdere FTP accounts aanmaken.

Databases
Databases kunt u aanmaken en beheren binnen Plesk.
Eerst maakt u een Database aan met een username en wachtwoord, daarna wordt de Database User aangemaakt met een aparte username en wachtwoord.
Vanuit hier kunt u naar phpMyAdmin gaan om de database te beheren.

Aliassen en subdomeinen

Het aanmaken van een alias of subdomein gebeurt binnen Plesk.
(LET OP: nadat een alias of subdomein is aangemaakt dient deze ook toegevoegd te worden aan de DNS).

Back-up
U kunt back-ups van uw website maken en beheren binnen Plesk.
Back-ups kunnen handmatig of automatisch worden gemaakt. U kunt bijvoorbeeld wekelijks back-ups maken van uw website d.m.v. de “Scheduled Backup”.

SSL Certificaten

Binnen Plesk is het mogelijk een SSL certificaat te installeren om uw website te beveiligen. Hier kunt u een certificaat aanmaken of het bestaande certificaat beheren.

Voor een SSL certificaat heeft u wel een apart IP adres nodig. Voor shared hosting servers ligt het toekennen van het IP adres bij Denit. Denit levert ook SSL certificaten.

E-mailboxen / Spamfilter
U kunt e-mailadressen aanmaken en beheren binnen Plesk.
Bij het aanmaken (“Create E-mail Address”) kunt u het e-mailadres en wachtwoord van de e-mailbox invoeren. Tevens kan de maximaal toegestane grootte per e-mailbox worden ingesteld.

U kunt per e-mailadres aangeven of u een mailbox wilt aanmaken dat u de e-mail door wilt sturen. Ook kunt u hier aliassen instellen voor bestaande e-mailboxen. U ontvangt dan de e-mail van meerdere e-mailadressen in één e-mailbox.
Per e-mailadres kunt u ook een automatisch antwoord instellen. Het spamfilter kunt u gebruiken om ongewenste e-mails tegen te houden.

Web Statistics
Uw website statistieken kunt u in zien onder “Web Statistics” binnen Plesk.
In dit overzicht vindt u hoeveel bezoekers uw website hebben bezocht maar ook welke pagina’s specifiek bezocht zijn.

(let op: Web Statistics opent in een pop-up scherm, u kunt inloggen met uw FTP gegevens)

Meer onderdelen van Plesk en uitgebreider uitleg over bovenstaande onderwerpen vindt u terug op de online helpdesk: Plesk 11